01-06-2020

Tør du se tilbage?

”Et liv uden refleksion er ikke værd at leve”

”Jeg bryder mig bare ikke om at spilde tid på fortiden. Jeg bryder mig ikke om at analysere mig selv. For måske vil jeg ikke synes om, hvad jeg ser.”

Der er over 2000 år imellem disse to citater. Det første stammer fra den græske filosof Sokrates, det andet fra USA’s præsident Donald Trump. Begge citater afslører, på hver deres måde, hvor meget visdom, der ligger i fortiden.  Hvad er det for en visdom og magt, som det forgangne har?

Når vi ser på det forgangne, så vil vi uundgåeligt blive konfronteret med vores egne reaktionsmønstre i forskellige sammenhænge. Så vil vi se os selv, som vi virkelig er. Hvis vi tør se ærligt på fortiden og ikke lukker øjnene for det, som vi ser om os selv, så bliver vi i stand til at arbejde med vores mønstre og tilpasse vores handlinger til vores værdier, principper og dybeste længsler. Et liv med refleksion giver os med andre ord mulighed for at leve et liv i integritet. Et autentisk liv, et liv i helhed, dvs. et liv, hvor der er en sammenhæng mellem det, som vi ønsker og drømmer om, og det, som vi rent faktisk gør.

Hvis vi ind imellem giver os tid til at se tilbage på vores liv eller vores dag, så vil vi uundgåeligt blive konfronteret med det smertefulde. Men vi vil også møde det gode, det glade og det velgørende og helende. At vi begår fejl bør ikke hindre os i at se ærligt på vores liv og reflektere over det. Hvis ikke vi tør lade os konfrontere med det svære, så vil vi aldrig få øje på det, der gjorde os godt – det, som vi tørster efter mere af.

Flere steder i Det Nye Testamente siger Jesus, at han er kommet for at give os liv, liv i overflod, overflod af liv. Ikke overflod i livet, for overflod af det ene eller det andet gør os ikke nødvendigvis lykkelige. Men overflod af liv, dvs. liv i dets højeste potens. Jesus sammenligner sig selv med en god og omsorgsfuld hyrde og verden med en fåreflok. Der er mange stemmer i verden, men hyrdens får genkender netop hans stemme. Mange stemmer flagrer i vinden. Hvilken stemme skal vi lytte til? Hvordan kan vi vide, hvilken stemme der tilhører vores hyrde?

Et godt råd er: Lyt til det, der giver dig liv. Guds gode stemme genkendes altid på én ting: Den giver dig liv. Den fører dig til liv. Overflod af liv. Guds stemme får din krop til at vågne med energi og dit hjerte til at danse af liv.

Så prøv i aften at slutte din dag af med at sætte dig stille for dig selv med en kop kaffe eller te. Tænd et lille lys og prøv så at se tilbage på dagen, som er gået. Spørg dig selv: Hvad var livgivende for mig i dag? Inviterer Gud mig i denne krisetid til at finde nye veje til mere liv end hidtil? Opdager jeg lige nu nye ting, der giver mig mere liv, og som jeg skal holde fast i fremover?

 

Du kan læse mere om dette emne i min bog I orkanens øje. En brugsbog om kristen spiritualitet (Eksistensen, 2020)