09-03-2020

Faste fra det perfekte liv

Onsdagen efter fastelavns søndag starter fastetiden. Fastetidens 40 dage er en kristen skik. Oprindeligt afholdt man sig i fasteperioden fra at spise bestemte ting og levede mere nøjsomt end normalt. Formålet med at skære ned i fasten var, at det gav folk mulighed for op til påskens festlige dage at sætte spot på sit liv og på Guds rolle i det liv. Ofte står vi op, arbejder, spiser, sover og står op igen uden de store refleksioner over, om vi rent faktisk lever det liv, som vi gerne vil. Ofte lever vi på rutinen, og det bliver ind imellem overfladisk. Fastetiden giver os mulighed for at reflektere lidt over vores liv og vores dagligdag, skære ligegyldige ting væk og bruge noget af den overskydende tid på samvær med Gud og dem, som vi holder af.

Det er igen kommet på mode at bruge fastetiden til at afstå fra noget. Undlade at spise fede eller søde sager, undgå alkohol, minimere sin skærmtid osv. Fælles for den moderne måde at faste på er, at vi prøver at få mere kontrol over vores liv. Vi lever i et samfund, hvor det er et ideal at havde selvkontrol. Den oprindelige betydning af ”synd” er, at ramme ved siden af. Vi synder, når vi ødelægger vores eget liv og andres, fordi vi elsker for lidt. Men i dag bruger vi ordet ”synd” i nogle helt andre sammenhænge. ”Nu synder jeg”, siger vi, når vi midt i en slankekur snupper et stykke chokolade.

Men fastetiden handler ikke om at få kontrol over vores liv. Vi faster ikke, fordi vores liv skal blive perfekt. I fasten afstår vi fra nogle ikke særlig vigtige ting for at få tid til og koncentrere os om det, der for alvor er vigtigt! Og hvad er så det virkeligt vigtige? Her taler påskens begivenheder klart og tydeligt. Den Gud, som viser sig for os i påsken, er det uperfektes Gud. Det vigtige er ikke, at du har kontrol over dit liv. Det vigtige er ikke, at dit liv er perfekt, succesfuldt og fejlfrit . Det er ikke gennem selvkontrol og perfektion, at vi vokser som mennesker, men ved at leve livet det liv, som vi har fået, på godt og ondt, med hinanden efter bedste evne. Du skal ikke være perfekt. Så måske skal vi prøve at faste lidt fra kontroltrangen?